در این مطلب، رویکرد زیست شهر مولّد به مسئله سلامت به نحو اجمالی بیان شده است.

رویکردهای سلامت در زیست شهرسلامت موضوعی است که برای پرداختن به آن باید نظام‌­مند اندیشید، نظام‌مند برنامه ریزی کرد و نظام‌مند نیز عمل کرد؛ این بدان معناست که برای داشتن رویکردی مطلوب در حوزه سلامت، چه در درون نظام سلامت و چه در ارتباط نظام سلامت با دیگر نظامات فرهنگی، اقتصادی و سیاسی، باید از رویه­‌ی ایزوله و جزیره­‌ای دوری کرده و به حرکت نظام­‌مند و هماهنگ با همه­‌ی بخش‌ها روی آورد.

الگوی زیست شهر در حوزه سلامت به دنبال نظام‌مندی و هماهنگی در درون و برون است. از آن جهت که بتواند هم ساختارها و جهت دهی­‌های درونی خود را مطابق با بهترین رویکردها تنظیم کند و هم نسبت و ارتباط فعالانه خود  با دیگر نظامات و بخش ها را سامان دهد.

رویکردهای اصلیِ سلامت در الگوی زیست شهر

ارجحیت پیشگیری بر درمان

سلامتبر این مبنا، ارائه­‌ی خدمات و طراحی انواع برنامه‌های مرتبط با سلامت مردم در تمام سطوح، طوری پیش خواهند رفت که جهت‌گیری نظام سلامت مبنی بر اولویت پیشگیری دیده خواهد شد.

برای مثال درمورد سلامت تغذیه، سلامت خانواده و سلامت محیط، طوری برنامه‌ریزی می‌شود که دقت‌­های پایان کار به ابتدای کار منتقل می‌شوند؛ یعنی به جای آنکه منتظر شویم تا عواملی سبب بیماری و آسیب به مردم شهر شود و سپس در پی رفع و درمان آن باشیم، از ابتدا زمینه‌ها و عوامل ایجاد کننده‌­ی بیماری و آسیب را تا حد امکان و به دقت شناسایی کرده و از بروز و گسترش آنها پیشگیری می‌کنیم.

مشارکت حداکثری مردم

مشارکت مردمی در زیست شهرشاید چندان نیاز به توضیح نباشد که عموما موفق­ترین الگوها در رشد و پیشرفت جامعه و همچنین مدیریت و حل مسائل آن، مدل‌هایی هستند که بتوانند همراهی حداکثری از سمت مردم داشته باشند. معمولا به هر میزان که مشارکت مردم افزایش پیدا می کند احتمال خطا و شکست نیز کمتر می شود. تلاش ما در زیست شهر آن خواهد بود که برای مثال در سلامت تغذیه، سلامت خانواده و سلامت محیط، مردم از ابتدا خود را بصورت جدی، موثر و مسئول بدانند و نتایج مشارکت خود را به چشم ببینند.

حُسنِ مهم دیگر این مشارکت، شناسایی و رفع سریع­تر انواع مسائل و مشکلات حوزه سلامت چه در بخش سلامت و بیماری و چه در بخش مسائل ساختاری و اداری است.

ارتباط و خدمات دهی با محوریت منزل و محلّه

پیشگیری و درمان در منزل و محلهرویکرد دیگر زیست شهر در حوزه سلامت، که ابعاد و آثار متنوعی دارد، ارجحیت برنامه‌ریزی و ارائه خدمات سلامت و درمان با محوریت منزل و محلّه است. برای مثال پزشکانِ خانواده با مراجعه‌­ی حساب شده و مستمر به منزل یا محلّه، نسبت به رعایت تغذیه‌­ی مناسب، اصول پیشگیری از بیماری­‌های شایع هر فصل، شناسایی فرد یا افراد در معرض آسیب و بیماری، اقدامات لازم را انجام می‌دهند و همچنین پاسخ به سوالات و ارائه‌ی انواع آگاهی بخشی­‌ها را در همان زمان انجام می‌دهند.

مرکز دریافت و پیگیری پیشنهادات و مسائل مرتبط حوزه سلامت

ارتباط با مردم و نظرخواهییکی از عوامل مهم جهت پویایی و شادابی جامعه و همچنین شناسایی و حل بسیاری از مسائل، وجود راه ارتباطی مشخص، فعال و با پیگیری موثر است. این مرکز و راه ارتباطی، جهت دریافت ایده‌ها و پیشنهادات مردم برای مثال برقراری ورزش گروهی در یک محله یا کاشت نوعی درخت مثمر در یک ناحیه از شهر، و همچنین دریافت گزارشات مردم مبنی بر وجود مسئله یا بیماری، کاربرد دارد.

به هر میزان که پاسخگویی و پیگیری موثر از سمت مجریان نظام سلامت دیده شود، همکاری و همدلی مردم جهت همراهی با حفظ سلامت جامعه و عمل شدن به آگاهی‌­ها و توصیه‌­های مختلف نیز افزایش می‌یابد.

 

 

کانال زیست شهر در ایتا

موسی شیرالیمشاهده نوشته ها

موسی شیرالی، اهل خوزستان و دارای تحصیلات دانشگاهی در شاخه فیزیوتراپی؛ بیش از ۲۰ سال تجربه‌ی فعالیت در بخش‌های مختلف حوزه سلامت را داراست و نزدیک به ده سال است که فعالانه برای اصلاح و تغییر در حوزه سلامت تلاش می کند. در حال حاضر ساکن تهران بوده و به عنوان مدیر و پژوهشگر در اندیشکده‌ سلامت انسان‌ها و ارتقاء سیستم‌های سلامت(اساس) فعالیت می کند.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *